01 februari 2024

10 tips om jouw WordPress website (beter) te beveiligen

Wordpress is een van de meest gebruikte softwareoplossingen om een website mee te maken en te onderhouden. Doordat dit gratis softwarepakket zo populair is, is het daarmee ook een populair platform voor hackers om aan te vallen. Laat dit je niet afschrikken om Wordpress te gebruiken. Naar mijn mening is Wordpress een prima product, wat heel goed te gebruiken is als je een aantal veiligheidsmaatregelen in acht neemt.
Wordpress

Zorg voor een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord of wachtzin is cruciaal voor de beveiliging van je WordPress-account. Hoe langer, hoe beter. Een wachtwoordkluis helpt bij het veilig beheren van je wachtwoorden. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites of diensten.

Schakel multifactor authenticatie in

Met multifactor authenticatie (MFA) voeg je een extra beveiligingslaag toe. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord heb je een extra code nodig om in te loggen. Dit voorkomt dat hackers toegang krijgen, zelfs als ze je wachtwoord bemachtigen.

Houd WordPress en plug-ins up-to-date

Schakel automatische updates in voor WordPress en alle plug-ins. Dit voorkomt beveiligingslekken en zorgt ervoor dat je website altijd de nieuwste patches heeft.

Verwijder ongebruikte plug-ins en thema’s

Gebruik geen plug-ins die niet meer worden bijgewerkt. Verwijder ze volledig in plaats van ze alleen te deactiveren. Dit geldt ook voor ongebruikte thema’s, omdat deze een risico kunnen vormen voor je websitebeveiliging.

Beperk gebruikersregistratie en rollen

Schakel de optie uit waarmee iedereen zich kan registreren op je website. Werk je met meerdere redacteuren? Geef gebruikers alleen de rechten die ze nodig hebben. Een auteur die enkel artikelen schrijft, hoeft geen beheerdersrechten te hebben.

Voorkom spam en misbruik

Om spam te minimaliseren, kun je reacties op blogartikelen uitschakelen. Wil je reacties toestaan? Kies er dan voor om ze eerst handmatig goed te keuren voordat ze online verschijnen. Gebruik daarnaast Google reCAPTCHA of een alternatief om het contactformulier te beveiligen tegen misbruik.

Verwijder xmlrpc.php

Het bestand xmlrpc.php in de WordPress-map op je FTP-server kan misbruikt worden voor aanvallen. Verwijder dit bestand om deze kwetsbaarheid te elimineren.

Maak regelmatig een back-up

Zorg voor regelmatige back-ups van je WordPress-website. Bij een hack of technisch probleem heb je altijd een recente kopie om je site te herstellen.

Maatwerkoplossingen en advies

Deze tips zijn relevant voor de meeste WordPress-gebruikers. Heeft je website een maatwerkoplossing? Dan kunnen sommige maatregelen ongewenste bijwerkingen hebben. Raadpleeg in dat geval je webbouwer of beheerder voor advies.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.